Hirurgija

Dermolipectomia

Dermolipectomia

Dovoljno ste smršali ali ste nezadovoljni prisutnim viškom kože u donjem delu stomaka. Operativni zahvat podrazumeva odstranjenje viška kože i masnog tkiva sa stomaka.

Linija reza se smešta nisko u  takozvanu "bikini" liniju, pruža se horizontalno u donjem stomaku iznad stidne regije, a u dubinu do prednjih trbušnih mišića. Višak kože i masnog tkiva se uklanja, a pupak eventualno premešta u novu, višu poziciju. Ukoliko niste dovoljno smršali, tada je potrebno u istom aktu izvršiti liposukciju gornjih partija abdomena, bokova ili butina, kao i ojačavanje muskulature prednjeg trbušnog zida. Postavljanje aspiracione drenaže je najčešće neophodno.

Operacija se izvodi u opštoj anesteziji i traje od 2-4 sata u zavisnosti od obima zahvata. U lakšoj varijanti može se izvršiti samo zatezanje visećeg donjeg stomaka.

Pacijent ustaje sledećeg dana, ali je potrebno mirovanje 3-4 dana. Drenovi se uklanjaju najčešće nakon 2-3 dana, a konci postepeno između 10. i 14. dana. Nakon operacije obavezno je nošenje čvrstog elastičnog pojasa, koji je uključen u cenu operacije, oko mesec dana, kao i uzdržavanje od većih fizičkih napora u tom periodu.