Hirurgija

Benigni tumori kože

Benigni tumori kože

MLADEŽ (naevus) je dobroćudna promena na koži i sluzokoži, svetlo smeđe do potpuno tamne boje, različitih oblika i veličine. Odrastao čovek ima oko 15-20 mladeža - neki postoje od rođenja, a drugi se pojavljuju kasnije u toku života. Povremeno obratite pažnju na rast, boju, oblik i propratne pojave kao što su svrab, perutanje ili krvarenje. Javite se Vašem plastičnom hirurgu bar jednom godišnje, a ukoliko imate više od 20 mladeža javite se svakih 6 meseci. Uklanjaju se hirurškom ekscizijom ili RF ekscizijom, a histo-patološki se verifikuje konačna dijagnoza.

VERUKOZNI NAEVUS je karfiolastog izgleda.

PAPILOM je benigna promena kože i sluzokože virusnog porekla. Nalaze se na vratu, nadlaktici, u pazušnoj regijii, ispod dojki, na trbuhu i preponama. Često na peteljci, elastični i obično boje kože. Odstranjuju se radioexcizijom.

LIPOM je benigni tumor masnog tkiva koji se obično javlja u potkožnom tkivu vrata, na leđima, ramenima, trbušnom zidu. Malih je dimenzija mada ponekad dostiže džinovske razmere. Lipom je mekan, elastičan čvorić koji nije uvek dobro ograničen od okolnog tkiva, a prekriven je kožom nepromenjenog izgleda. Mora se pažljivo odstraniti u celini.

KERATOZA je pljosnata, hrapava promena kože smeđe žućkaste boje različite veličine, lokalizovana obično na otkrivenim delovima tela - lice, vrat, dekolte, ruke, leđa. Ne javlja se na dlanovima i tabanima. Vremenom raste i dobija tamnu, čak i crnu boju. Uklanja se radio talasima.

DERMATOFIBROM - pojedinačni ili multipni, tvrdi ili bezbolni čvorić. Javlja se kod odraslih, na ekstremitetima, a ponekad i na drugim delovima tela. Crvenkaste je ili žućkasto-smeđe boje, veličine od nekoliko milimetara do nekoliko centimetara. Odstranjuje se hirurškom ekscizijom. Preporuka je Ph anliza.

ATEROM je promena na koži koja nastaje zbog zatvorenog izvodnog kanala lojne žlezde. Kuglica prirasla za kožu. Nastaje na licu, glavi, ušnim školjkama, vratu i leđima. Odstranjuje se isključivo hirurški u celini, jer se u protivnom razvija veoma bolna infekcija sa znacima gnojenja.

BRADAVICE su virusnog porekla, uklanjaju se jednostavno, ali se proces često mora ponoviti.