Hirurgija

Maligni tumori kože

Maligni tumori kože

Bazocelularni karcinom kože – češće se javlja kod starijih starosnih grupa, na delovima tela izloženim Suncu kao što su lice ili šake. Može biti različitog oblika i načina rasta: pljosnat ili izbočen, eritematozne čak i ljuspaste površine, neki se javljaju kao čvorići žućkaste boje dok su drugi tamno pigmentovani. Vrlo retko metastazira, ali lokalno može biti veoma invazivan, širi se u dubinu i širinu.

Planocelularni karcinom kože - je drugi po učestalosti maligni tumor kože. Može se javiti bilo gde na telu, ali vrlo retko nastaje na nepromenjenoj koži. Postoje dve forme planocelularnog karcinoma: prvi liči na malu ranu, pokrivenu krastom, okruglog ili nepravilnog oblika, dok drugi oblik ovog tumora obično liči na malo izbočenje koje postepeno prodire u dublje potkožno tkivo. Ovaj tumor ima sve karakteristike prave maligne bolesti: lokalno-infiltrativni rast, pojava recidiva i učestale metastaze.

Melanom - je najagresivniji od svih malignih tumora kože. Kao faktori rizika navode se mladeži, UV zračenje, nasleđe, hormoni, hemijski faktori. U najvećem broju slučajeva, melanom nastaje na terenu postojećih mladeža, a vrlo retko iz nepromenjene kože. Promena je sumnjiva na melanom ako je asimetrična, promenila boju, nepravilnih ivica, često krvari ili svrbi, i prečnika većeg od 6 mm.

Širok rez se primenjuje u svim slučajevima kako bi se otklonila svaka mogućnost lokalnog recidiva bolesti. U slučaju da se neki od malignih tumora kože nalazi na licu, rekonstrukcija postoperativnog defekta se izvrši pomoću autotransplantata ili lokalnog režnja.

Najsigurniji način borbe protiv ovih tumora kože je njihova prevencija - ukoliko se na mladežu primeti bilo kakva promena u rastu, obimu, boji ili nevus krvari, potrebno je da se javite Vašem plastičnom hirurgu, koji će isti hirurški odstraniti i histološki verifikovati.